Kerkgeschiedenis


Het Instituut van het Levende Woord hecht veel waarde aan de kerkgeschiedenis of historische theologie. Het biedt een overzicht van cruciale kerkhistorische en theologische ontwikkelingen. Dit vakgebied onderzoekt, analyseert en beschrijft de geschiedenis van de Kerk van Jezus Christus; vanaf de pinksterdag (ca. 30 n.Chr.) tot de dag van vandaag, en uiteindelijk de 'opname van de gemeente', waarmee de 'Bedeling van de Genade' ten einde komt. Gedurende deze tijdsperiode, waarin God een nieuwe weg gaat (ten opzichte van het verbond met Israël in de oude bedeling) met de gemeente of de kerk, geeft de kerkgeschiedenis een genuanceerde analyse van de geschiedenis van christelijke kerkgenootschappen (denominaties) en stromingen, om hen historisch zorgvuldig te plaatsen in het licht van de Bijbel. De kerkgeschiedenis of historische theologie betreft een wijze raadgever en een spiegel, waarbij de historische gebeurtenissen van de 'Kerk van alle eeuwen' educatieve lessen bevatten voor de huidige kerkelijke context; het Woord van God heeft immers de kerk gesticht. Het gezag van de Schrift staat boven de Kerk.

De Kerk van alle eeuwen: algemene kerkgeschiedenis

Levi Sminia (B.A.) en Rennie Schoorstra (drs.) geven een zestal colleges in Baptistengemeente De Rank Alkmaar, waarin de algemene kerkhistorische en theologische ontwikkelingen de revue passeren. Tijdens de colleges wordt uitgelegd hoe kerken, gemeenten, denominaties en stromingen zijn ontstaan én geanalyseerd hoe Bijbelgetrouw cruciale kerkhistorische personen daadwerkelijk zijn geweest gedurende tweeduizend jaar kerkgeschiedenis.

deel 1: Introductie - Levi sminia

deel 2: apostolische tijdperk (30-95 n.chr.) - Rennie schoorstra

deel 3: patristische tijdperk (95-500 n.chr.) - levi sminia

deel 4: middeleeuwen (600-1500 n.chr.) - levi sminia

deel 5: reformatie (1500-1750 n.chr.) - Rennie schoorstra

deel 6: moderne tijd (1750-heden) - rennie schoorstra


Patristiek: De Vroege Kerkvaders

Het Instituut van het Levende Woord organiseert binnenkort een college over de Patristiek; het na-apostolische tijdperk waarin de vroeg-kerkelijke oudvaders (95-500 n.Chr.) actief waren. De biografieën en dogmatische werken van ruim 40 vroege kerkvaders passeren de revue. Houd de website in de gaten voor updates!

Reformatie: De Reformatoren

Het Instituut van het Levende Woord organiseert binnenkort een college over de Reformatie; het tijdperk na de Renaissance waarin de reformatoren (1500-1750 n.Chr.) actief waren. De biografiën en dogmatische werken van diverse reformatoren passeren de revue. Houd de website in de gaten voor updates!

Réveil: De Darbisten

Het Instituut van het Levende Woord organiseert binnenkort een college over het Réveil; het tijdperk na de Verlichting dat bekend staat om haar krachtige opleving van het geestelijk leven, waarbij de nadruk werd gelegd op een persoonlijk geloofsleven, de christelijke levenswandel. Afscheidingen van en opwekkingen in verschillende kerkgemeenschappen (1815-1865 n.Chr.) ontstonden, met name onder de volgelingen van John Nelson Darby: de Darbisten of Vergadering van Gelovigen (Brethren Movement). De biografiën en dogmatische werken van diverse personen binnen deze beweging(en) passeren de revue. Houd de website in de gaten voor updates!